Editorial Base

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i la seva experiència d'usuari. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Accepto
El Noè del patrimoni artístic català El Noè del patrimoni artístic català

El Noè del patrimoni artístic català

Joaquim Folch i Torres durant la Guerra Civil

Mateos Rusillo, Santos M.NOVETAT

Descripció de l'obra

A Catalunya, durant la Guerra Civil espanyola, un reduït grup de polítics, tècnics i amants de l’art van maldar per salvaguardar el patrimoni cultural dels perills de la revolució i de la guerra; van ser els nostres Monuments Men. Un d’ells va ser Joaquim Folch i Torres, en aquells moments director general dels Museus d’Art de Barcelona. El llibre que teniu a les mans se centra en la seva estada a París entre el febrer de 1937 i el setembre de 1939, enviat per la Generalitat republicana per organitzar L’Art Catalan du Xe. au XVe. siècle; dues exposicions temporals celebrades al Jeu de Paume i al palau de Maisons-Laffitte que van mostrar al món les obres més significatives de l’art medieval català. Durant aquesta llarga estada parisenca, l’historiador de l’art i museòleg barceloní mantingué contactes amb persones vinculades als sollevats, que de res li van servir en tornar a Catalunya el setembre de 1939: la dictadura li va aplicar la trilogia de la repressió franquista, que el va acusar del delicte d’auxili a la rebel·lió militar, el condemnà a una pena de tres anys de presó menor i l’obligà a jubilar-se amb només 55 anys.

Característiques tècniques de l'obra
TítolEl Noè del patrimoni artístic català
SubtítolJoaquim Folch i Torres durant la Guerra Civil
AutorMateos Rusillo, Santos M.
Col·leccióBase Històrica
Número182
Format15,5 x 23,5 cm
Pàgines208
EnquadernacióTapa tova
ISBN978-84-19007-20-9
Preu17,90 €
Autor

Santos M. Mateos Rusillo (l’Hospitalet de Llobregat, 1971) és historiador de l’art format a la Universitat de Barcelona, on va obtenir el grau de doctor en Història de l’Art (2006). Des de l’any 2004 és professor i investigador titular de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. La seva recerca s’ha centrat en la comunicació dels museus i del patrimoni cultural, la història del patrimoni artístic durant la Guerra Civil espanyola, l’escultura tardogòtica a la Corona d’Aragó i l’escultor Gil Morlanes el Vell. En el seu darrer llibre, Les columnes preromàniques i el Palau Mercader de Cornellà de Llobregat: dues històries del patrimoni cultural a Catalunya (2021), ha investigat el procés de confiscació, nacionalització i devolució del Palau Mercader i de la col·lecció dels comtes de Bell-lloc durant la Guerra Civil i la postguerra.

Compra on-line

Preu: 17,90 €

Comprar
Comparteix
Altres llibres que et poden interessar
  • Catalunya, un país modern
  • LA FI DEL SILENCI
  • Periodistes indòmits
  • Santiago Carrillo
  • 6 d'octubre
  • Quan la CNT cridà independència
  • MANUAL D'AUTONOMIA
  • El pintor que cremava els seus quadres
  • Josep Dencàs i Puigdollers
  • Història de l'art a Catalunya
EDITORIAL BASE    c/ Breda nº 7. Barcelona 08029    Telèfon: 93.321.02.02   Fax: 93.410.39.78    info@editorialbase.com
Política de Privacitat | Avís Legal | Política de Cookies | Política de Contractació